Σελίδες

Δεξιότητες για πράσινες θέσεις εργασίας


Δεξιότητες για πράσινες θέσεις εργασίας

Η υπό έκδοση μελέτη του Cedefop με τίτλο Δεξιότητες για πράσινες θέσεις εργασίας ερευνά τις δεξιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας σε έξι κράτη μέλη (Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία). Το νέο ενημερωτικό σημείωμα του Cedefop συνοψίζει τα κύρια αποτελέσματα.
Η έκδοση, η οποία αποτελεί μέρος ευρύτερης μελέτης που διεξάγεται από κοινού με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), δείχνει ότι δεν υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ τηςανάπτυξης νέων επαγγελμάτων ή δεξιοτήτων στον τομέα του περιβάλλοντος, και της αναπροσαρμογής των σημερινών επαγγελμάτων και δεξιοτήτων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα επάγγελμα που σε μια χώρα θεωρείται εντελώς νέο, σε άλλη ενδέχεται να συνιστά απλώς παραλλαγή των καθηκόντων ενός καθιερωμένου επαγγέλματος.
Επομένως, οι φορείς χάραξης πολιτικών πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους όχι τόσο στην ανάπτυξη εντελώς νέων προγραμμάτων για πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες, αλλά στο πώς θα βοηθήσουν τους πολίτες να προσαρμόσουν ή να εμπλουτίσουν τις δεξιότητες που ήδη κατέχουν.
Οι στρατηγικές για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων έχουν να καλύψουν πολλά επιπλέον θέματα, όπως για παράδειγμα τη γενικότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των διάφορων επαγγελμάτων και την ένταξη αυτού του προβληματισμού στα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις πρέπει επίσης ναπροσελκύσουν περισσότερους μαθητές και φοιτητές στους κλάδους των θετικών επιστημών, των μαθηματικών και της τεχνολογίας. Η πράσινη ανάπτυξη απαιτεί περισσότερους μηχανικούς από αυτούς που παράγει σήμερα η Ευρώπη.
Τέλος, για να επενδύσουν οι πολίτες στην αναβάθμιση και συμπλήρωση των δεξιοτήτων τους, οι ίδιες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες πολιτικές υπέρ της ανανεώσιμης ενέργειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ενημερωτικό σημείωμα:
Επικοινωνία:
Ιωάννα Νέζη: Γραφείο Τύπου Τηλ. +30 2310 490186,
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: ioanna.nezi@cedefop.europa.eu
Gerd Oskar Bausewein: Προϊστάμενος του τμήματος επικοινωνίας και πληροφοριών:.  Τηλ.+30 2310 490288,
ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: gerd-oskar.bausewein@cedefop.europa.eu
Σχετικά με το Cedefop
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που στηρίζει τη χάραξη
ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.  
Περισσότερες πληροφορίες www.cedefop.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου